BLACKSBURG — The Virginia Tech board of visitors is getting an early look at the design elements for the approved renovation and expansion of the Merryman Center weight room this weekend.

The board will vote to approve the preliminary designs from Colley Architects for the $4.9 million project when it meets on Monday. The presentation laying out the floor plan and renderings of the project (pictured below) were posted online Thursday.

Tech’s board approved the project in August 2018 — it’s funded all through donations — along with a proposed Student-Athlete Performance Center. The $16.6 million Student-Athlete Performance Center will replace the Jamerson Athletic Center’s Bowman Room. 

The focus of the Merryman Center project is to overhaul and expand the weight room  (approximately 12,700 square feet) that’s on the east side of the building overlooking the football team’s outdoor practice field.  The project will also add new meeting rooms (4,400 square feet) and a “grab n’go” food station (650 square feet).

“The project, in combination with the to-be constructed Student-Athlete Performance Center

dining facility, will introduce spaces for a full spectrum of training needs in a centralized location,” the session materials state. “Practice facilities, strength training, classroom preparation, and dining facilities will all be located adjacent to one another.”

Virginia Tech is hoping to start construction on the project in the fall with a targeted completion date of fall 2020. The goal is for the renovated weight room and newly constructed student-athlete performance center to create a “quad-like experience” for athletes.

“With a minor addition, which remains within the footprint of the original building, the Merryman Center will accommodate new program spaces while maintaining the fundamental character of the original facility,” the session materials state. “Physical preparation (i.e., weight room) spaces are located on the lower level and largely consist of a renovation and reconfiguration. Mental preparation (i.e., classroom/meeting room) space is located on the upper level and will be housed in the newly constructed space.”

Load comments